Теми и организация

на ОБЛАСТЕН КРЪГ на състезанията по информационни технологии

IT Знайко и IT Знайко+

 IT Знайко (за ученици 1. – 4. клас)

1. – 2. клас

Учениците от 1. и 2. клас работят с програма MS Paint. Те създават графичен проект по една от избраните теми:

На разходка из:

–          зоологическата градина;

–          гората;

–          увеселителния парк;

–          космоса;

–          океана.

На учениците ще бъдат предоставени файлове,  в които има няколко графични обекта по дадената тема. Тяхната задача ще бъде да довършат рисунката. Имат право да използват всички инструменти и техники, които са овладели до момента.

Пример: Довърши рисунката на тема „Разходка из гората“.

PRIMER

3. – 4. клас

Учениците от 3. и 4. клас работят по една, избрана от тях тема. Използват програми от офис-пакета на Microsoft, които са овладели до момента. Очаква се учениците да създадат графичен файл, който да вмъкнат в друга програма – Word или PowerPoint. Допуска се използване и на Windows Movie Maker, Microsoft Research Auto Collage, Photo Story 3 for Windows.

Учениците ще разполагат с галерии от изображения по всяка от темите, предоставени от организаторите, както и с музикална галерия. По този начин децата ще имат възможност да обмислят предварително своите проекти, а в същото време ще могат да проявят критично мислене и творчески подход при реализиране на задачата. 

Участникът трябва да пресъздаде своите впечатления, като се постави в ролята на изследовател, който посещава дадения обект.

Теми

Раздел I

Раздел II

На разходка из:

Един ден в:

–          зоологическата градина;

–          страната Геомленд (страната на геометричните фигури);

–          гората;

–          света на феите;

–          увеселителния парк;

–          приказния град;

–          космоса;

 

–          океана

 

 

Работата по Раздел II продължава линията, стартирала в предходните кръгове – IT Знайко мислител, при която децата създават творби, базирайки се на своето въображение. При работата по този раздел учениците основно сами създават необходимите им изображения, описват собствени истории.

Критерии за оценка:

За да бъде оценена, работата трябва да съответства на поставените теми.

Добре изразени обекти

100

Композиция и дизайн

200

Завършеност

100

Техническа сложност

100

Цялостно въздействие

300

Оригиналност

200

 

 

IT Знайко+ (за ученици 5. – 7. клас)

Участниците от 5. до 7. клас имат възможност да участват в областния кръг като изберат тема. Те ще разполагат с графични и звукови галерии. Очаква се сами да създадат голяма част от необходимите им ресурси. Не се допуска използването на интернет, включване на изображения и звук извън галериите, освен ако не са създадени от самия ученик.

Теми

Аз съм:

–          управител на зоологическа градина;

–          мениджър на увеселителен парк;

·         учител по математика в първи клас

·         директор на училище

 

От учениците се очаква да представят своята работа в избраната роля. Като мениджъри/управители могат да създадат рекламни материали – брошура, видеоклип, плакат, презентация за популяризиране или представяне на дейността си. Учениците от 7. клас могат да включат диаграми, чрез които да представят състоянието на фирмата.

В ролята на учители учениците трябва да разработят ресурси по позната за тях тема от учебното съдържание по математика за първи клас. Да разработят три образователни задачи към примерен урок – уводна задача по темата, упражнение за затвърдяване на знанията и една развлекателна задача за заключителната част на урока по математика.

Учениците могат да изберат програмите, чрез които да реализират своя проект – Microsoft Office, MS Paint, Windows Movie Maker, Microsoft Research Auto Collage, Photo Story 3 for Windows.

Критерии за оценка:

За да бъде оценена, работата трябва да съответства на поставените теми.

Структура на крайния продукт

100

Композиция и дизайн

200

Завършеност

100

Техническа сложност

100

Цялостно въздействие

300

Оригиналност

200